Kabelové vs. Bezdrátové bezpečnostní kamery

Ochrana vašeho domova je s bezpečnostními kamerovými systémy snazší než kdy dříve. Pomocí bezdrátových nebo kabelových kamer můžete sledovat svůj domov na dovolené nebo v práci. Když jste doma, systém funguje jako druhá sada očí kolem vašeho pozemku.

Kabelové kamery vyžadují více času a úsilí na nastavení, ale nabízejí větší spolehlivost. Bezdrátové bezpečnostní kamery jsou levné a rychle se nastavují. Ale selhání sítě a neoprávněné zásahy na místě jsou možnými nevýhodami.



Kabelové kamery 

new_ip_cam_156Drátové bezpečnostní kamery přijímají elektrickou energii přes pevně zapojený kabel. Toto napájení může pocházet přímo z elektrické zásuvky. Nebo může být napájení posláno přes kabel, který se připojuje k centrálnímu rozbočovači: kabel PoE (Power Over Ethernet). Centrální rozbočovač je obvykle umístěn v domě nebo kolem něj. Mozkem systému je někdy digitální videorekordér (DVR), který je připojen ke kamerám pomocí koaxiálních kabelů.

Alternativně může být rozbočovačem systém síťového videorekordéru (NVR), který se používá s novějšími kamerami internetového protokolu (IP). Namísto koaxiálních kabelů používá systém NVR kabely PoE.

 

 +

  • Jasné video a audio signály
  • Spolehlivý signál bez rušení a výpadků
  • Konstantní napájení kamer
  • Bezdrátové hackování domácího systému není možné

Drátové kamerové systémy jsou silnou volbou pro zabezpečení domácnosti a nabízejí výhody oproti bezdrátovým systémům. Hlavní výhodou kabelových kamerových systémů je, že přenos do NVR zůstává bezpečný. Signál se nepřeruší ani nezhorší. Dokud je drát na svém místě, na jeho fungování nemají vliv žádné věci mimo vaši kontrolu, jako třeba počasí a systém je imunní i na pokusy o nabourání se do něj mimo vaši domácí síť

Drátové bezpečnostní kamerové systémy fungují dobře pro vícenásobné kamerové instalace v mnoha místnostech domu a do exteriéru, protože signál nebude rušen stěnami.

-

  • Není přenosný; systém zůstane v domě, pokud se přestěhujete
  • Dlouhá kabeláž musí být skryta
  • Kabeláž musí být vedena na mnoha místech
  • Počet kamer omezený počtem konektorů na DVR/NVR

Instalace je hlavní nevýhodou drátových bezpečnostních kamerových systémů. Může být nutné nastavit 4 až 16 kamer. Protože chcete získat široký pohled na váš dům a pozemek, není možné seskupovat kamery, abyste ušetřili na kabeláži.

Dráty k bezpečnostním kamerám jsou dlouhé – celkem stovky metrů. Vzhledem k tomu, že jen málo majitelů domů se stará o to, aby byly kabely připraveny už během hrubé stavby, musí být všechny dráty protaženy stěnami, stropy nebo prolézacími prostory.

Bezdrátové kamery

ezgif-5-cbc3a9133d

Bezdrátové bezpečnostní kamerové systémy odesílají záběry z kamer rozmístěných po domě do domácí Wi-Fi. Přenos je zcela bezdrátový. Jakmile Wi-Fi přijme signál, je odeslán na cloudový server, kde lze záběry prohlížet v reálném čase nebo je archivovat pro pozdější prohlížení. Některé kamery mají navíc možnost micro SD karet, které ukládají omezené množství záběrů.

Mezi standardní funkce, které lze očekávat u bezdrátových a bezdrátových bezpečnostních kamerových systémů, patří noční vidění, obousměrný zvuk, 2K HD video a hlasové ovládání prostřednictvím digitálního asistenta (jako je Amazon Alexa, Siri nebo Google Assistant).Video signály bezdrátových kamer jsou odesílány bezdrátově do centrálního rozbočovače, ale kamery jsou napájeny kabely.

Bezdrátové kamery jsou napájeny bateriemi. Vzhledem k omezenému výkonu bezdrátových kamer šetří energii nahráváním pouze tehdy, když detekují signál. Naproti tomu bezdrátové systémy dostávají konstantní energii z domova a jsou schopny nepřetržitě nahrávat. Lze je také nastavit tak, aby nahrávaly pouze při detekci pohybu.

+

  • čistá instalace
  • Systém je flexibilní, mobilní
  • Snadné zvětšení a přidání dalších kamer
  • Vetřelci nemohou přestřihnout drát, protože žádný není

Bezdrátové bezpečnostní kamery jsou pro váš domov méně invazivní než kabelové kamery, takže se nastavují snadněji a rychleji. Není potřeba žádné vrtání skrz stěny nebo stropy. Bezdrátové kamery jsou také flexibilnější než kabelové systémy, protože nejsou tolik svázány dráty. Kamery lze snadno přeskupit. Celý systém lze dokonce přesunout na nové místo – ideální pro nájemce. Bez drátu mezi kamerami a rozbočovačem to také znamená, že neexistuje žádný drát, který by mohli vetřelci nebo zloději přestřihnout. Pokud je přímá viditelnost – například mezi přístavbou a hlavní budovou – bezdrátové venkovní bezpečnostní kamery mohou mít dosah až 500 stop.

-

  • Omezený dosah signálu
  • Stěny, podlahy a další stavební prvky mohou bránit signálu
  • Možné rušení s jinými systémy závislými na Wi-Fi
  • Sklon k digitálnímu šmírování
  • U bezdrátových systémů je třeba měnit/nabíjet baterie

Bezdrátové bezpečnostní kamerové systémy fungují dobře, pokud je signál z kamer do centrálního rozbočovače čistý a nepřerušovaný. V domácnosti mají bezdrátové systémy obvykle dosah asi 80m nebo méně. Bezdrátový signál prochází stěnami vyrobenými ze sádrokartonu a dřeva. Ale hustší stavební materiály, jako jsou cihly nebo betonové bloky, mohou signál zhoršovat. Bezdrátové bezpečnostní kamery vás vystaví digitálnímu sledování. Abyste se chránili, doporučujeme, aby kamera, kterou si zakoupíte, zašifrovala svá data a aby váš domácí bezdrátový systém podporoval WPA2 nebo jiné bezdrátové bezpečnostní protokoly. Napájení může být problémem i pro bezdrátové bezpečnostní kamery. Některé bezdrátové kamery jsou napájeny bateriemi, takže baterie na každé jednotlivé kamerové jednotce musí být nabitá. Dokonce i bezdrátové kamery, které se zapojují do zásuvky ve zdi, mohou představovat problém, protože každá kamera musí být umístěna v blízkosti zásuvky.



Drátové vs. Bezdrátové kamery: Které koupit?

Jak se technologie neustále zdokonalují, kabelové i bezdrátové domácí bezpečnostní kamery jsou lepší než kdy předtím. Rozhodnutí pak spočívá v tom, který systém se nejlépe integruje s vámi a vaším domovem.

Drátové bezpečnostní kamery

Kabelový kamerový systém pro vás může být lepší, pokud vám nevadí práce navíc s roztaháním kabelů, odměnou za to vám bude dlouhodobá spolehlivosti systému.

Buď vlastníte dům, nebo očekáváte, že v něm budete dlouhou dobu. Umíte dobře s nářadím a nevadí vám práce s vrtačkou a krimpování kabelů. Pokud nejste domácí kutil, můžete si najmout firmu, která vám kabelový systém nastaví.

 

Zanechte nám Vaše údaje, abychom se s Vámi mohli spojit a probrat detaily ohledně Vašich požadavků na CCTV a bezpečnostní systémy