Typy CCTV kabelů

 

Dnes si mnoho z nás může nainstalovat kameru do svého domova, kanceláře nebo prostoru. Málokdo si však uvědomuje, že výběr správných CCTV kabelů je stejně důležitý jako výběr správné kamery. Váš výběr kabelu ovlivňuje čistotu zvuku a obrazu a spolehlivost systému.

S vaším sledovacím zařízením lze použít různé typy kabelů. Vaše konkrétní vybavení určí, které kabely chcete zvážit. Tento článek se tedy podívá na různé typy kabelů a jejich použití.


Koaxiální kabely a video napájecí kabely


Drátové bezpečnostní kamery přijímají elektrickou energii přes pevně zapojený kabel. Toto napájení může pocházet přímo z elektrické zásuvky. Nebo může být napájení posláno přes kabel, který se připojuje k centrálnímu rozbočovači: kabel PoE (Power Over Ethernet). Centrální rozbočovač je obvykle umístěn v domě nebo kolem něj. Mozkem systému je někdy digitální videorekordér (DVR), který je připojen ke kamerám pomocí koaxiálních kabelů.

Alternativně může být rozbočovačem systém síťového videorekordéru (NVR), který se používá s novějšími kamerami internetového protokolu (IP). Namísto koaxiálních kabelů používá systém NVR kabely PoE.

Koaxiální kabely jsou nejstarším typem CCTV kabely na našem seznamu. Stále se běžně používají pro analogové kamery.

Koaxiální kabely jsou vyrobeny s vnitřním vodičem pokrytým několika izolačními vrstvami. Mají také plášť a vodivý štít omotaný kolem nich, aby se zabránilo elektromagnetickému rušení (EMI).

Existují různé typy koaxiálních kabelů v závislosti na jejich účelu. Dobrou zprávou je, že jsou přizpůsobitelné, lze je škálovat, jsou odolné, mají přenosovou kapacitu 10 Mb, snadno se instalují a jsou cenově dostupné.

Elektromagnetické signály se navíc přenášejí pouze uvnitř vodiče, takže nedochází ke ztrátě výkonu. Díky této další výhodě mohou instalační technici umístit tyto typy kabelů vedle kovových předmětů bez obav z rušení. 

Aplikace koaxiálních kabelů

Obvykle používáme koaxiální kabely při připojování televizorů k HDTV anténám nebo satelitnímu hardwaru. Protože však odolají EMI, můžeme použít i koaxiální kabely

  • Připojte vysokorychlostní internet z kabelové linky k modemu
  • Datové přenosy
  • kamerový systém
  • Usnadnit komerční software
  • Firmy zkrátka používají koaxiální kabely k propojení hlavních kabelových vedení spojených s jejich službami k jednotlivým nemovitostem.

RG59 Siamese Cable

Kabely RG59 jsou standardem pro analogové bezpečnostní systémy CCTV. Siamský kabel poskytuje odděleně izolované vodiče napájecího kabelu a koaxiálního kabelu. Tyto dva dráty obvykle připevňuje jeden povlak.

1 _1To umožňuje dodání správného výkonu bez narušení přenosu videa:

- Koaxiální kabel pro připojení kamery k displeji.

- Napájecí kabel pro napájení kamery.

Zatímco siamské CCTV dráty jsou obecným standardem, mají výhody i nevýhody.

Přidané napájecí vedení zjednodušuje vaši instalaci, takže se nemusíte starat o další napájecí zdroje a kabely. Mají dobrý signál, jsou spolehlivé a dlouho vydrží.

Protože oba kabely mají oddělené izolované pláště kabelů, chrání je před přeslechy a elektromagnetickým rušením.

 

RG6 Coaxial Cable

2кKabel RG6 má těžší drát, aby byl zvlášť vhodný pro video. Kabel těží ze silnější izolace se stínícími vrstvami, které zpomalují degradaci videa při cestování kabelem.

Kabely RG6 jsou vhodnou volbou pro kamerové systémy s vyšším rozlišením.

S dražším zařízením s vysokým rozlišením chcete zajistit, aby váš typ kabelu CCTV neomezoval kvalitu, kterou byste jinak mohli získat.

Poznámka: Pokud použijete kabel RG6, budete také potřebovat 18/2 nízkonapěťový vodič pro vaše napájení.

 

Předpřipravené Coaxiální kabely

3

Tyto kabely, známé také jako prefabrikované CCTV kabely, patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější možnosti pro analogové CCTV kamery a kamery typu HD over Coax.

Kabely jsou již předem smontovány s BNC konektorem a nařezány na konkrétní délku. To znamená, že je můžete bez problémů vyjmout z krabice a připojit.

Obzvláště ti, kteří nemají předchozí zkušenosti s instalací kabelů, mohou shledat prefabrikované kabely vhodné.

Dalším bonusem je, že předem vyrobené siamské kabely jsou levnější než siamské kabely RG59 nebo RG6.

 

Bulk Ethernet Cables

4

Ethernetové kabely se používají pro IP digitální kamery. Ethernetový kabel je vyroben ze 4 kroucených párů. Zkroucení snižuje rušení signálu.Účelem ethernetových kabelů je připojit věci k síti.

Pokud máte přepínač Power over Ethernet (PoE), vaše ethernetové kabely mohou také napájet vaše bezpečnostní kamery. Tato metoda kabeláže eliminuje potřebu samostatného napájecího kabelu pro každou kameru. 

Stále můžete používat ethernetové kabely, i když používáte analogový bezpečnostní systém. K tomu však budete potřebovat HD Video Balun. Video balun umožní připojení ethernetového kabelu RJ45 k siamskému kabelu RG-59.

 

Ethernet Patch cables

cat7-outdoor-1Tyto kabely jsou již předem smontovány s konektorem RJ45 a nařezány na konkrétní délku. To znamená, že je můžete bez problémů vyjmout z krabice a připojit. Jsou velmi výhodné pro ty, kteří nemají předchozí zkušenosti s instalací kabelů.

Dalším bonusem je, že ethernetové patch kabely jsou levnější než hromadné kabely. 

 

Jaký ethernetový kabel bych měl použít pro IP kamery?

Cat5 a cat6 jsou dva oblíbené typy PoE kabelů. Cat je zkratka pro 'kategorie'. Vztahuje se na schopnost třídy síťových vodičů. Toto jsou kabely, které se připojují k vaší internetové službě. Cat5 i cat6 se skládají ze čtyř kroucených párů a používají konektor RJ-45. RJ45 je standardní konektor, který vidíte na většině ethernetových kabelů.

Hlavní rozdíl je v tom, že kabel cat6 je rychlejší než kabel Cat5. Jsou však také dražší. 

Kameru jednoduše připojíte k displeji oběma typy síťových vodičů. Drát bude přebírat energii přes systém. Z tohoto důvodu mají PoE dráty spoustu výhod.

+

Šetří čas při instalaci a šetří náklady na energii. Poskytuje vám také větší flexibilitu, pokud jde o kabeláž, je snazší škálovat pokrytí CCTV a jsou levnější než siamské kabely.

-

Mohou být pomalé, pokud jsou vaše stávající ethernetové kabely poškozené. Také nemají tendenci vydržet tak dlouho jako siamské kabely.

 

Doporučený ethernetový kabel pro bezpečnostní kamery

Bezpečnostní typy kamer mají různá rozlišení. To znamená, že potřebují různé šířky pásma.

Například bezpečnostní kamera s vyšším rozlišením bude obvykle vyžadovat větší šířku pásma než starší kamera se standardním rozlišením. Většina IP bezpečnostních kamer však využívá šířku pásma pod 100 Mbps. 

 

Category Standard Bandwidth Remaining Bandwidth
1080P @ 5/mbps 
Remaining Bandwidth
4K @ 30/mbps 
Cat5e 1,000 Mbps 995Mbps 970Mbps
Cat6 10,000 Mbps / 10 Gbps 9,995 / 995 Mbps 165ft or more 9,970 / 970 Mbps 165ft or more
Cat6a 10,000 Mbps / 10 Gbps 9,995 / 995 Mbps 330ft or more 9,970 / 970 Mbps 330ft or more
Cat7 10,000 Mbps / 10 Gbps 9,995 / 995 Mbps 330ft or more 9,970 / 970 Mbps 330ft or more
Cat8 40,000 Mbps / 40 Gbps 39,995 / 9,995 Mbps 100ft or more 39,970 / 9,970 Mbps 100ft or more

 

Zbývající šířku pásma Cat5e a Cat6 můžeme vidět při pohledu na bezpečnostní kameru 1080p s šířkou pásma 5 Mb/s a kameru s rozlišením 4K s šířkou pásma 30 Mb/s. V závislosti na zamýšleném použití máte na výběr ethernetový kabel pro vaši bezpečnostní kameru. Pro domácnosti a firmy je nejlepší kabel Cat5e, protože nebudete muset přenášet více než 1 000 Mbps, a to ani v rozlišení 4k.

S rozsáhlejšími síťovými infrastrukturami byste však byli lepší s vyšší verzí Cat6, protože dokáže přenášet několik gigabajtů dat za sekundu.

Poznámka: O kategorii ethernetového kabelu se musíte starat pouze v případě, že jej používáte k přenosu síťových dat. Pokud jej používáte pouze k převodu na BNC připojení pro váš analogový bezpečnostní systém, bude fungovat jakákoli kategorie kabelu.

 

Optické vlákno

Tyto kabely používají čisté sklo pro přenos dat prostřednictvím světla. Jedná se o nejrychlejší možnost ze všech zmíněných kabelů. Data putují světlem mnohem rychleji než elektrickými dráty, které trpí odporem.

Existují dva typy vláken: SMF a MMF (jednovidové vlákno a vícevidové vlákno). To souvisí s velikostí jádra, která určuje, kolik dat dokáže přenést a jak rychle.

Vlákno je těžké porazit ve srovnání s jinými kabely. Je rychlý, nezaznamenává žádné elektromagnetické rušení, má velkou šířku pásma a může pracovat na velké vzdálenosti. Toto je možnost, kterou chcete pro vysokorychlostní CCTV s vysokým rozlišením, které má velmi dlouhou vzdálenost mezi umístěními.

Vláknina je však drahá. Je choulostivý a vyžaduje více technického know-how než jiné kabely. K instalaci a údržbě budete muset investovat hodně pracovních sil.

 

Vytvoříme nabídku na WiFi kamery dle Vašich potřeb zdarma

Zanechte nám Vaše údaje, abychom se s Vámi mohli spojit a probrat detaily ohledně Vašich požadavků na CCTV a bezpečnostní systémy.