Typy domácích bezpečnostních kamer

1Než zakoupíte bezpečnostní kamery na dům, měli byste vědět, že existují omezení daná zákonem, a tedy nemůžete kameru umístit kamkoliv se rozhodnete. V rámci pořízení a umístění kamerového systému musíte vzít v úvahu například Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Kamerový systém použijeme tam, kde nelze použít jiný zabezpečovací systém, který by nenarušoval soukromí. Příkladem takového zabezpečení jsou například inteligentní bezpečnostní dveře

Existují dvě hlavní kategorie kamer pro zabezpečení domácnosti: vnitřní a venkovní. V rámci těchto kategorií je několik podkategorií bezpečnostních kamer, včetně drátových a bezdrátových, baterií napájených a napájených střídavým proudem, světlometů a zvonků s kamerou. Primární rozdíl mezi vnitřními a venkovními kamerami je ten, že venkovní kamery jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, takže vydrží déšť, slunce a prach.

 

Jaké jsou typy domácích bezpečnostních kamer? 

Existují 4 základní tipy kamerových systémů – bezdrátové bezpečnostní kamery, digitální IP kamery, autonomní kamerové systémy a analogové kamerové systémy. Bezdrátové bezpečnostní kamery místo propojovacích kabelů využívají wifi signál.

Bezpečnostní kamera wifi se používá tam, kde by bylo komplikované instalovat rozvody pro analogové kamerové systémy. Je u nich třeba počítat s nízkou přenosovou vzdáleností, která je navíc závislá na síle signálu. Pokud signál vypadne, přestane fungovat i kamera. Pokud tedy potřebujeme spolehlivý nepřetržitý záznam, nejsou tyto kamery vhodnou volbou.

Digitální IP kamera patří mezi nejmodernější technologii a tomu odpovídá i jejich vyšší cena. IP kamera využívá současných technologií počítačových sítí, díky čemuž umožňuje přenášet kvalitnější obraz bez rušení. Je možné je ovládat na dálku přes internet.  Záznam z nich je odesílaný na vzdálená uložiště a vy tak sledujete v přímém přenosu to, co snímají. Kromě ukládání na vzdálené uložiště můžete zvolit i uložení na SD kartu. Kapacitu SD karty volíme dle toho, jaké množství záznamu chceme mít uložené. Napájení těchto kamer je přes adaptér či síťový kabel PoE. Některé tyto kamery mají možnost napájení vlastními bateriemi, které se spustí v případě výpadku proudu. Bezpečnostní kamera na baterie je ve spojení s připojení do sítě nejjistější formou ochrany majetku.  vybor-kamery

Autonomní kamerové systémy jsou vhodné pro ty, kdo nepotřebují složité kamerové systémy a hledají levnější variantu zabezpečení. Fungují na základě napájení ze sítě a záznam je ukládán na SD kartu. Platí to samé jako u IP kamery – velikost SD karty volíme dle toho, kolik záznamu potřebujeme, aby zůstávalo uloženo. SD kartu musíme pravidelně kontrolovat, zda není zaplněná. Tyto bezpečností kamery umožňují sledovat aktuální obraz pomocí wifi nebo GSM sítě. Bezpečnostní kamera na SIM kartu využívá GSM přenosu a posílá informace na váš mobilní telefon.

Analogové kamerové systémy jsou nejstarším z tipů technologií. Využívají analogový signál přenášený koaxiálním kabelem. Záznam se ukládá do DVR, kde probíhá jeho digitalizace a případné uložení na pevný disk. Používáme je tam, kde není třeba detailnějších záběrů a je pro nás důležitější nonstop záznam.

 

Parametry a funkce kamerových systémů

Poté, co si vybereme konkrétní typ systému, zaměříme se na další funkce a parametry, které ovlivňují zejména výsledný obraz. 

Barva obrazu – kamery mohou přenášet buď černobílý nebo barevný obraz. Je třeba ale myslet na to, že v noci bude obraz, díky IR přísvitu vždy černobílý, pokud kamera není vybavena vlastním přísvitem bílým světlem.

Rozlišení obrazu – rozlišení u kamer je buď v TVL nebo pixelech. TVL rozlišení mají starší analogové kamery. S pixely se setkáte u IP kamer. U obou typu platí, že čím vyšší rozlišení, tím kvalitnější a širší obraz.

Světelná citlivost – jedná se o označení schopnosti kamery snímat a pořizovat kvalitní obraz v různých světelných podmínkách. Čím je hodnota nižší, tím méně vyžadují kamery světla ke snímání obrazu, a tedy lépe fungují za horších světelných podmínek.

Detekce pohybu – tyto kamery jsou nastaveny tak, aby začaly snímat obraz až ve chvíli, kdy detekují pohyb. Hodí se například na chalupu či do garáží.

Noční vidění – tuto funkci využijeme zejména u venkovních kamer. Venkovní bezpečnostní kamera s nočním viděním může být ideálně doplněna o čidlo pohybu. 

Otočné kamery – pokud potřebujete snímat větší prostor, je vhodné pořídit otočné kamery. Buď u nich lze nastavit automatické otáčení nebo si je vy dle potřeby otočíte tam, kam potřebujete.

  

Kam bych měl umístit vnitřní bezpečnostní kamery? 

Kde nainstalujete vnitřní kamery, závisí z velké části na tom, co chcete vidět. Pokud Vám jde především o zachycení vetřelců na videu, umístěte kamery vysoko do rohů nebo na police, abyste měli široký a ničím nerušený výhled na celou místnost nebo chodbu. Také umístěte kamery u venkovních dveří; podle statistik 34 % zlodějů vstupuje předními dveřmi. 

Můžete také zaměřit vnitřní kameru, abyste viděli ven. Například můžete jeden umístit k oknu, abyste hlídali před domem nebo dvorkem. Pokud to uděláte, poohlédněte se po vnitřní kameře, která vám umožní vypnout infračervená světla umožňující noční vidění, aby se neodrážela od okenního skla. Kvalita obrazu nebude tak dobrá jako u venkovní kamery, ale je levnější a instalace je zpravidla snažší. Pokud zkombinujete vnitřní kameru směřující z okna s pohybem aktivovaným venkovním osvětlením, může to docela dobře fungovat.d1f731f79c43ca454181c93fc3f4b2c2

Pokud máte zájem používat vnitřní kameru jako kameru pro domácí mazlíčky/dítě/chůvu, nainstalujte ji na centrální místo, jako je obývací pokoj nebo rodinný pokoj. Výhodou obousměrného zvuku na těchto zařízeních je, že vám na zařízení může „zavolat“ někdo ve vaší domácnosti. To je užitečné pro děti, které ještě nemají mobilní telefony. Některé vnitřní kamery mají také vestavěné virtuální asistenty, jako je Amazon Alexa a Google Assistant. To znamená, že je můžete použít k ovládání chytrých zařízení, jako jsou světla, nebo k otázkám typu „Jaká je předpověď počasí?“ A konečně, většina vnitřních kamer má napájecí kabel a je třeba je zapojit do elektrické zásuvky.

Zvonek, který dokáže zachytit video prostřednictvím vestavěné kamery, je nenápadný způsob, jak hlídat vaše vchodové dveře, jednu z nejzranitelnějších částí vašeho domova. Funguje to tak, že vám pošle upozornění na váš smartphone, když se někdo přiblíží nebo stiskne zvonek. Videozvonek může pomoci chránit se před krádeží balíků a odrazit zloděje, kteří mohou nejprve zazvonit na zvonek, aby zjistili, zda je někdo doma. Poskytuje také „vizuální hlasovou schránku“ pro vaše přední dveře, takže vám neuniknou návštěvníci, když jste pryč. Kromě toho můžete „odpovědět“ na dveře prostřednictvím mobilní aplikace, vidět svého návštěvníka a mluvit s ním prostřednictvím vestavěného mikrofonu.

Většina zvonkových kamer má také pohybové senzory a odesílá upozornění, i když někdo zvonek nestiskne. Kamera na zvonek je jednoduchý způsob, jak nainstalovat venkovní kameru na váš pozemek, protože se připojuje ke stávající elektroinstalaci zvonku. Také čerpá energii z kabelů, takže se nemusíte starat o nabíjení, a připojuje se k internetu přes domácí Wi-Fi, takže nemusíte vést žádné další kabely. Pokud nemáte stávající kabeláž domovního zvonku, můžete stále používat videozvonek, stačí si zakoupit bateriový a udržovat jej nabitý.

Zanechte nám Vaše údaje, abychom se s Vámi mohli spojit a probrat detaily ohledně Vašich požadavků na CCTV a bezpečnostní systémy